FRANSIZ İŞLETME OKULLARI DÜNYA SIRALAMALARINDA EN ÜSTTE !

FRANSIZ İŞLETME OKULLARI DÜNYA SIRALAMALARINDA EN ÜSTTE !

Birkaç gün arayla yayınlanan iki uluslararası sıralama, işletme ve yönetim alanlarında Fransız okullarının mükemmelliğini ortaya koyuyor. Quacquarelli Symonds (QS) ve Financial Times (FT) sıralamalarında Fransız okulları yönetim alanında en üst sıralarda yer aldı : QS'nin TOP 100'ünde 17 kuruluş ve FT'nin ilk 100’ünde 21 okul !

9 Eylül'de QS, dünyanın en iyi işletme ve yönetim okulları (École de commerce et de gestion) sıralamasını (2022) yayınladı. Yönetimde en iyi master programı kategorisinde 2022 yılı için dünya birincisi HEC Paris'tir. Ardından ESSEC (dünyada 3. sırada) ve INSEAD (4. sırada) geliyor. Toplamda, 17 Fransız kuruluşu bu sıralamanın İlk 100'ünde yer alıyor; 6’sı İlk 10'da ve 11'i İlk 50'de. Listenin biraz aşağısında, EDHEC (14.), CEMS (16.), SKEMA (23.), Grenoble Ecole de Management ( 39.), KEDGE (41.) ve Audencia (50.) yer alıyor.

QS metodolojisi her şeyden önce genç mezunların istihdam edilebilirliği, maaşları, kariyer geleceği ve bir bakıma “eğitime yapılan yatırımın getirisi" gibi çeşitli profesyonel kriterlere dayanmaktadır.

12 Eylül'de ise, her yıl olduğu gibi Financial Times'ın dünya çapında sunulan, 124 programın incelemesine dayanan, İşletme Master’ı (Master in management) sıralamasının 2021 sıralamaları açıklandı. Dünyada ikinci sırada, HEC Paris'in varlığına dikkat çekiyoruz, bunu ESSEC (6.), ESCP (7.) ve EDHEC Business School (10.) izliyor. Dahası, İlk 50'de Fransa, toplamda 11 okulla hala çok iyi bir şekilde temsil edilmektedir. Daha önce bahsedilen üç büyük işletme okuluna ek olarak, EM Lyon (21.), SKEMA (22.), NEOMA (30.), IESEG (34.), EM Grenoble, Excelia (42. sırada) ve Audencia (44.) yer alır.

FT sıralaması, hem veri analizi hem de eski öğrencilerin (bu yıl 7.400 kadar) yorum ve görüşlerinden kaynaklanan on beş kriter temelinde oluşturulmaktadır. Bu mezun referansları; uluslararası deneyim, mezuniyetten üç yıl sonra ortalama maaş veya kariyerinde ilerleme gibi mesleki yaşamla ilgili konulardan oluşuyor.